Plakalar günlük hayatımızda kullandığımız nüfus cüzdanından farksızdır. Üzerinde yazan harf ve rakamlar sayesinde aracın kimliği belirlenir. Bu rakamlar ve harfler aracın kime ait olduğunu ve aracın cinsi gibi birçok bilgiyi barındırır. Plaka tanıma sistemi ise bu kimlikteki rakam ve harfleri okuyarak aracın kimliğini tespit etmeye çalışır. Plaka tanıma sistemi yetkili giriş-çıkış sistemleri, güvenlik uygulamaları, trafik projeleri ve birçok değişik amaçla kullanılabilmektedir. Plaka tanıma sistemi bütün araçların sahip olduğu kimliklerin yani plakaların okunması üzerine kurulmuştur. Plaka tanıma sistemi aracın önünde ve arkasında bulunan plakaların yol üzerine uygun açı ile yerleştirilen bir kamera aracılığı ile görüntüsünün alınıp daha sonra görüntü işleme yazılımından faydalanılarak aracın plaka bilgisi öğrenilir. Araç plakaları kamera sistemi tarafından tanınması için araç plakasının koordinatı bilinmelidir. Koordinat ise renk aralığı sayesinde bulunur ve plaka üzerindeki rakamları ve harfleri okur. Zaman içinde gelişen yazılım ve donanımlar plaka tanıma sistemlerinin daha kararlı şekilde çalışmasını sağlamıştır. Bu sayede plaka tanıma sistemleri birçok alanda kullanılmaya başladı. Bu alanları söyle sıralayabiliriz. Otopark: Bu sistem sayesinde otopark giriş ve çıkışları kontrol edilir. Ücretli otoparklarda ise aracın para ödeyip ödemediği, otoparkta ne kadar kaldığı bilgileri bu sistem sayesinde tespit edilir. Giriş Kontrolü: Belirli noktaların kontrolü için araçların plakalarını okuyarak güvenliğin sağlanmasına yardımcı olur. Paralı Geçiş: Sistem sayesinde paralı yollara giren araçlar tespit edilmektedir. Sınır Kontrolü: Plaka tanıma sistemi ülkeye giriş ve çıkışları kontrol ederek giriş yapan araçların kimlikleri tespit edilir. Ceza Uygulama: Plaka tanıma sistemi, hız ihlali, kırmızı ışık ihlali ve trafik kurallarına aykırı davranış yapan sürücüleri tespit eder. Plaka tanıma sistemi daha kullanışlı olması sayesinde manyetik kartlar ve okuyucuların yerini almıştır. İlerleyen zamanlarda ise daha çok geliştirilerek araç içindeki kişilerin yüzünü tanımak için kullanılacağı söylenmektedir.
Plakalar günlük hayatımızda kullandığımız nüfus cüzdanından farksızdır. Üzerinde yazan harf ve rakamlar sayesinde aracın kimliği belirlenir. Bu rakamlar ve harfler aracın kime ait olduğunu ve aracın cinsi gibi birçok bilgiyi barındırır. Plaka tanıma sistemi ise bu kimlikteki rakam ve harfleri okuyarak aracın kimliğini tespit etmeye çalışır.
Plaka tanıma sistemi yetkili giriş-çıkış sistemleri, güvenlik uygulamaları, trafik projeleri ve birçok değişik amaçla kullanılabilmektedir. Plaka tanıma sistemi bütün araçların sahip olduğu kimliklerin yani plakaların okunması üzerine kurulmuştur. Plaka tanıma sistemi aracın önünde ve arkasında bulunan plakaların yol üzerine uygun açı ile yerleştirilen bir kamera aracılığı ile görüntüsünün alınıp daha sonra görüntü işleme yazılımından faydalanılarak aracın plaka bilgisi öğrenilir. Araç plakaları kamera sistemi tarafından tanınması için araç plakasının koordinatı bilinmelidir. Koordinat ise renk aralığı sayesinde bulunur ve plaka üzerindeki rakamları ve harfleri okur. Zaman içinde gelişen yazılım ve donanımlar plaka tanıma sistemlerinin daha kararlı şekilde çalışmasını sağlamıştır. Bu sayede plaka tanıma sistemleri birçok alanda kullanılmaya başladı. Bu alanları söyle sıralayabiliriz.
Otopark: Bu sistem sayesinde otopark giriş ve çıkışları kontrol edilir. Ücretli otoparklarda ise aracın para ödeyip ödemediği, otoparkta ne kadar kaldığı bilgileri bu sistem sayesinde tespit edilir.
Giriş Kontrolü: Belirli noktaların kontrolü için araçların plakalarını okuyarak güvenliğin sağlanmasına yardımcı olur.
Paralı Geçiş: Sistem sayesinde paralı yollara giren araçlar tespit edilmektedir.
Sınır Kontrolü: Plaka tanıma sistemi ülkeye giriş ve çıkışları kontrol ederek giriş yapan araçların kimlikleri tespit edilir.
Ceza Uygulama: Plaka tanıma sistemi, hız ihlali, kırmızı ışık ihlali ve trafik kurallarına aykırı davranış yapan sürücüleri tespit eder.
Plaka tanıma sistemi daha kullanışlı olması sayesinde manyetik kartlar ve okuyucuların yerini almıştır. İlerleyen zamanlarda ise daha çok geliştirilerek araç içindeki kişilerin yüzünü tanımak için kullanılacağı söylenmektedir.